Една или няколко бързи анти-епидемични мерки в подкрепа на туризма

След кратко пътуване до Жеравна с цел изолация в разгара на пандемията установихме следните неща:

Запитване в който и да е хотел, в което и да е място в България дали имат бърз и стабилен интернет ви връща отговор – Да, разбира се. Това показва, че в 90% от случаите тези хора или лъжат преднамерено, или просто не знаят какво е това интернет през 2020г. В мнозинството от хотелите става въпрос за един рутър, позициониран някъде около рецепцията, което в поне половината стаи не дава нищо повече от обозначена точка с лоша връзка. Няма нужда да се обсъждат сега причините за това, но е крайно време тази ситуация да се промени с държавна подкрепа – сигурен и надежден интернет в 2020г. е като електричество през ХХ век. Държавата трябва да стимулира телекомите да създадат терабитна свързаност между областните градове и гигабитна свързаност между всяка община в България. Туристическите асоциации и сдружения, много активни в искането на помощ от държавата, трябва да се активизират и да обединят усилията на членовете си във всяко място за настаняване бързият интернет да е част от услугата – както топлата вода по всяко време на денонощието.

И втора точка – държавата може да (про)дава ваучери за почивки, но само на тези, които желаят с цел насърчаване на вътрешния туризъм и пътувания. Така например до 1000 лева годишно за хотелски услуги в България да се предлагат с 50% отстъпка, а за пенсионери – за 70% отстъпка. Услугата да важи и за санаториуми и СПА-комплекси. Целта да е – разпръсване и извеждане на хората от големите градове и средища за струпване на хора, които често са и замърсени (особено София през зимата) и дългосрочно подпомагане на туризма в България. Това ще даде и шанс за разтягане на туристическия сезон на всички курорти и превръщането им в всесезонни, както и за уплътняване на слабите дни от седмицата в ниския сезон. Може да се предложи и втори ваучер на хора, които са използвали първия с 30% отстъпка. Отново повтарям – за да бъдат накарани активни хора да пътуват извън уикендите и отпуските си и да ползват по-дълги туристически пакети, ключово е наличието на бърз интернет без проблеми.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , . Bookmark the permalink.