Москва под кръстосан огън

След осъдителната присъда за Алексей Навални за всички стана ясно, че режимът в Кремъл не възнамерява да се съобразява с никакви международни правила и закони – или поне не с тези, които не тълкува само в своя полза.

Вашингтон при президента Джо Байдън обещава трудни времена за Русия и първите санкции за Навални не закъсняха. На това руското МВнР реагира гневно и предупреди американците – съвсем невъздържано и в стила на руската т.нар. “дипломация”. По същото време с изявление се включи и бившият генерален секретар на КПСС и пръв (и последен) президент на разпадналия се СССР – Михаил Горбачов. Навършващият 90 години главен перестройчик явно се опитва да изчисти имиджа си на разрушител на ядрената свръхдържава в очите на руснаците и да се представи в по-добра светлина – ако не приживе, то пред историята. Затова и под формата на загриженост “да се предотврати ядрена война” Горби непрекъснато изтъква как СССР е получил обещания от Запада, които не били спазени, как сега ЕС и САЩ притискали Русия, и как било време за преговори, в които Кремъл от силата си на ядрена сила да определя отново бъдещето на страните от Източна Европа. Това е, към което се стреми и Путин – да може като Сталин да седне в полуразрушена от него европейска столица и с молив на салфетка да разчертае сферите на влияние между Москва и Вашингтон, връщайки историята 80 години назад. Цялата политика на Путин от 2008-ма насам е повторение на политиката на Сталин през 30-те години на 20-ти век – вътрешни чистки, затвори и лагери, наемници в чужди страни, нападения, анексии и окупации. Всички знаем до какво доведе това.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.