WizzAir по време на пандемия

Винаги съм намирал летенето с лоукостъри за удобен и евтин начин да попаднеш на нови места, където не винаги имаш работа, но пък има какво да видиш. Затова и пътуванията с Ryanair и Wizzair в последните грубо пет години ми дадоха много такива възможности – на цени започвщи понякога от 3 евро. Купувал съм и билети, които не съм използвал (просто няма опция връщане), но считам, че при цена от 10-15 евро това не е голяма загуба. Средната цена, на която съм летял до Финландия, Белгия, Италия, Грузия, Кипър, Ливан, Франция, Израел, Малта и прочее държави е между 10 и 20 евро, което е напълно ок за кратко пътуване от уикенд или 3-4 дни. Багажът, който се побира в малка раничка на гърба е напълно ок, но ако сте двойка или семейство, винаги можете да добавите и куфар на колелца за допълнителните 20 евро. Дотук добре.

Когато започна пандемията, имах много закупени билети и планирани пътувания за месеци напред – всички те логично отпаднаха, аз не съм искал парите си обратно кеш и те ми бяха зачислени във виртуална сметка в WizzAir. Имах платена и опцията Discount club. Направих няколко резервации за пътувания през 2020-та, които бяха отменени от WizzAir, а някои пътувания ми “изгоряха” просто защото авиокомпанията отмени свързващия полет. Добре все пак, че го направиха не в последния момент. Факт е обаче, че моят Discount club изтече без да съм го ползвал реално за пътувания в последната една година. Дотук добре, просто реших да не го подновявам. От Wizz Air обаче са ме заложили в спам-листата си и редовно получавам покани за подновяване на Discount-a си, като разбира се пропускат да ми кажат дали и кога въобще ще има полети. Благодарение на тях не летях (не казвам, че биха ме пуснали иначе) до Маракеш, Ереван, Лисабон и още няколко дестинации, едната от които с предплатени в AirBnB нощувки. Добре, че опцията канселиране заради COVID-19 ми даде възможност да си получа парите обратно.

Въпросът е в подхода на унгарския лоукостър, който се опитва с маркетингови трикове да държи пазарен дял и обявява нови и нови полети с ясното съзнание, че ще бъдат отменени. Това беше забавна игра до един момент, но вече се уморих от нея и вероятността в следващата една година да летя с маджарите е близко до нулата. RyanAir поне не ме дразнят с натрапчиви прИмоции и обявени маршрути с нулев шанс за изпълнение.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.