Остта Север-Юг

Пиша този текст, провокиран от един статус на Владислав Панев (съпредседател на Зелените и Демократична България) във Фейсбук. И преди съм го писал, но ще повторя – България трябва да изгради напречни коридори от Дунав до Гърция (Солун/Атина, Кавала и Александруполис) и Турция (Лозенград) с което да се свърже още по-силно със своите съюзници в НАТО и ЕС и особено да се подсили Източният фланг на НАТО и Инициативата “Три морета”, както е отбелязал Георги Цветков отдолу.

Панев предпоставя, че България се конкурира със Сърбия и Северна Македония за трафика от Централна Европа към Турция, Гърция и Близкия изток. България се конкурира със Сърбия не само за това, но и геополитически и в този ред на мисли беше абсолютна грешка изграждането на Турски поток и АМ Европа ПРЕДИ, а не СЛЕД изграждането на магистрала и жп-линия Солун-Видин и магистрален път Русе – Търново – Стара Загора – Свиленград. Сърбия задълго ще остане извън ЕС и нашата роля е не да и помагаме да става централен транспортен хъб, а да спомагаме транспортния трафик да не напуска Съюза. Дори сърбите, пътуващи за Гърция през лятото, предпочитат да влязат в България и после в Гърция, вместо да чакат на две македонски граници. Подобно е и положението с камионите, пътуващи от Унгария в посока Гърция – всеки може да потвърди, че трафикът по Е-79 се е увеличил драстично.

В допълнение – Инициативата “Три морета” планира засилване на връзките между Скандинавието (тунел под Финския залив между Хелсинки и Талин, който избягва Русия), транс-балтийска жп-линия, която да свързва Талин, Рига и Вилнюс с Полша, както и тръбопроводи и електро-енергийни връзки по остта Север-Юг, в която да се включи и Украйна, търсеща интеграция с Европа и отдалечаване от Русия. България е на ключово място в тази Инициатива и заедно с Хърватска и Албания може активно да предлага проекти за Балканите.

В този ред на мисли, България трябва усилено да инвестира в трите напречни връзки от Дунав до Гърция и Турция, които дават конкурентно предимство – Видин-Кулата, Русе-Свиленград и Дуранкулак-Малко Търново. Тези връзки трябва да се изграждат в габарит магистрали за автомобилния и скорстни жп-линии за релсовия транспорт. Видин трябва да се свърже със жп-линия със Неготин (в момента България има само една жп-връзка със Сърбия при Калотина), което многократно би повишило значението на Дунав мост 2. Освен това, може и трябва да се помисли за повторно отваряне на Летище Видин и Пристанщето и Речна гара Видин, което би превърнало града в пълноценен транспортен хъб – воден, жп, автомобилен и въздушен, и притегателен център за инвестиции и бизнес. В добавка – след изграждането на магистралата Ботевград-Видин и тунела под Петрохан, следва да се изгради и магистрален път Видин – Кула/Брегово, което да позволи и по-голяма част от трафика от Сърбия да влиза в България преди Калотина. София има и достатъчно лостове, с които да накара Белград да инвестира в “Дунавска магистрала” от Белград до Зайчар/Неготин, ако не иска да изгуби целия трафик от Западна Европа за сметка на Румъния.

Магистрала Янтра с тунел под Шипка и включването ѝ към АМ Марица ще донесе още трафик от Румъния и ще направи изграждането на поне още три моста над Дунав приоритетно – при Русе-Запад, Свищов и Никопол. В добавка, там трябва да има и жп-линии. Изграждане на магистрала Свиленград -Александруполис е нещо, което трябва да се иска от Гърция.

Магистрала и скоростна жп-линия Одеса-Констанца-Варна-Бургас-Лозенград-Истанбул би затвърдило значението на Западният Черноморски пръстен в Инициативата “Три морета”, и би свързало още по-силно Украйна с членките на НАТО Румъния, България и Турция.

Трябва активно да се развива и Коридор номер 8 – за връзка на България и Черно море с Адриатика, както и за преки транспортни връзки с Косово, Черна гора и Хърватска в обход на Сърбия. Коридор номер 8 трябва да бъде продължен и в посока Кавказ с ежедневни фериботни връзки между Варна и Бургас и Батуми и Поти в Грузия, откъдето да се изгрждат връзки с Каспийско море, Средна Азия и Иран. Коридор номер 8 може да е основата на едно активно сътрудничество между България, Македония, Черна гора, Хърватска и Албания за изграждане в рамките на НАТО на обширна зона на отговорност (air policing и др.) между Адриатика и Черно Море, която би неутрализирала руското прокси Сърбия. Това е с цел проектите за икономическа и транспортна свързаност да се представят в гео-политически аспект, който да им гарантира активна подкрепа от Вашингтон, която да неутрализира съпротивата на Гърция (която от години саботира Коридор 8) и Сърбия, която се опитва да въвлече Скопие в про-руски и анти-европейски инициативи. Цялата Инициатива “Три морета” се ползва с активната подкрепа на САЩ, а който се е занимавал с големи инфраструктурни проекти, знае какво значи това. Строителите и инвеститорите в Северен поток 2 знаят най-добре какво значи и опозицията на Вашингтон срещу някой проект. България следва да използва тези карти в своя полза и да кара и другите да се съобразяват – особено ако тези други са кандидати за ЕС, в който ние сме пълноправен член.

На местно ниво, може да се помисли за въвеждане на диференцирани такси за Дунав мост 2 за коли с регистрации във Видин, Монтана и Враца с цел подпомагане на местните хора и бизнес. За цяла България може да се предвидят и диференцирани винетни стикери (само в една област и/или по-евтини за хора, които пътуват по-малко от 180 дни годишно) в полза на избирателите и данъкоплатците. Но това вече е друга тема.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.