Пет важни проекта, с които това управление да се запомни. Плюс още един-два

Всяко управление оставя след себе си следи и нещо “построено” реално от него, по което наследниците да съдят за качествата му. Така от социализма “артисаха” АЕЦ Козлодуй и НДК (има и други, но тези са най-знакови). Управлението на Станишев и Тройната коалиция ще се запомни с неща като язовир Цанков камък и недовършената АМ Струма. Управлението на Борисов ще се запомни със (скандалите около) магистралите и други проекти, като злополучния Турски/Южен Поток и недовършената десет години газова връзка с Гърция.

За идващото управление на тандема Петков§Василев има няколко реални проекта, които ако бъдат построени, или поне започнати необратимо, биха оставили отлични спомени за това управление.

  1. ВЕЦ Яденица. Сегашното положение и ефективност на ПАВЕЦ Чаира е недостатъчно заради малкия обем на долния изравнител ВЕЦ Чаира, което ограничава полезния ефект от ПАВЕЦ като акумулираща мощност на пикове в електропроизводството, които да се ползват при пикове в потреблението. Има достатъчно сведения и обосновки за този проект, който трябва да се завърши в спешен порядък. От други проекти с язовири си заслужава да се довършат/построят каскадата Средна Арда, язовир Раянци до Перник (за да няма повторения на сушата Студена) и язовир Тунджа на едноименната река. Идващото столетие се задава сушаво от климатична гледна точка, затова управлението на водите на наша територия ще е важно.
  2. Два нови затвора с общ капацитет над 4000 души. Построени по съвсем модерна концепция (може да се взаимства от Норвегия, Финландия, Дания), те ще решат един проблем, който от години стои на дневен ред. Проблемът се нарича пренаселени затвори с лоши условия, заради което България от години губи (напълно основателно) присъди в Страсбург заради лошо и унизително третиране на затворници. Новите затвори биха позволили да се намали натоварването на другите и дори някои от тях да се закрият, като например древният Софийски централен затвор. Подобно е и положението със следствените арести, които реално са място за изтезания и принуждаване на заподозрени да извършват действия, угодни на обвинението. Всички политици имат непосредствен и личен интерес този въпрос да се реши.
  3. Новата детска болница. Тук е изговорено и изписано много, но е добре да се каже пак. Добре е да се обсъдят всички аргументи и да се построи изцяло ново съоръжение, което да отговаря на критериите, а не да се правят опити да се пришие към Правителствена болница и прочее.
  4. Нов мост/мостове над Дунав. Добре е да се осъзнае, че България е свързана със своята съседка и съюзничка в НАТО и ЕС Румъния само с два моста, което е крайно недостатъчно. Пределно ясно е, че оптималния брой мостове е между 8 и 10, но нека да се направи пълно проучване на ползите от всеки един, да се набележат локации и да се пристъпи към паралелното им изграждане, или към изграждане на първите два-три най-необходими приоритетно – Силистра-Кълъраш, Свищов-Зимнич, подводен тунел (втора връзка) при Русе.
  5. Има предвидени за изграждане поне десетина нови КПП-та със Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Особено важно е да се започнат/завършат тези при Белоградчик, Трън, Берово-Симитли, както и да се отвори едно при Резово, дори и само за пешеходен трафик в началото.
  6. За завършването на жп-линията до Скопие няма да повтарям, но една нова жп-линия Видин-Зайчар/Неготин е повече от необходима и би превърнала града в пълноценен транспортен хъб. Завършване на жп-линията Кърджали-Александруполис също е важен проект.
  7. Тунелите под Стара планина – във връзка с горната точка за превръщане на Видин в хъб е изграждането на тунел под Петрохан, който да е автомобилен и жп (или поне да се проектира като такъв). Освен това е важен тунелът под Шипка (който също трябва да е жп и автомобилен) и да се довърши започнатият под Източна Стара планина тунел за пряка жп-линия Бургас-Варна, която да е паралелна на планираната магистрала Черно море.

Това са 5+ проекта, от които и само половината да бъдат започнати, резултатите към 2030г. ще са видими с просто око – като подобрение на живота в регионите и животът на всички живеещи в България изобщо.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , . Bookmark the permalink.