Защо българите трябва да са во македонскиот Устав. Обяснение за лаици.

В последните дни спорът между София и Скопие ескалира, а поводът е искането на България българите да бъдат поставени като народ в македонската Конституция, известна и като Устав. Това моментално предизвика вой от местни, български анализатори, които с различни “аргументи” заявиха защо това не трябва да се случва. Ето и техните опорки:

  • С искането за вписване на българите в Уставот България приемала и признавала, че македонците са отделен етнос и народ. – Нищо подобно. България иска българите да се впишат в скопскиот устав като съществуваща от векове народност на цялата територия на Македония. Това означава, че днес, през 2021г. там все още има хора, които се считат за българи и говорят на български език. След близо столетие на геноцид и репресии, в Повардарието са оцелели българи, и поне 120 хиляди от тях са заявили това ясно и категорично, и са го подкрепили с декларации и документи. Това не означава признание на древен македонски народ или език или всички югославски измислици. Приемаме реалността – след половин век югославски комунизъм и около 30 години античко-скопски македонизъм, там са се появили хора, които считат, че са произлезли директно от Буцефал или от звездния прах на вселената. Ние считаме това за антинаучно и малоумно, но нямаме намерение да оспорваме на вардарските джедаи правото им да са уникални. Просто отнемаме историческата основа за това – ако са югофолк херои, това е от 1945-та насам и историята знае с какви престъпления е постигнат този ефект. Сегашната скопска делюзия и отричане на българските корени са класически “стокхолмски синдром”, който се наблюдава и в някои либерални представители на стари македонски родове в България. Ние нямаме намерение да се занимаваме с медицински казуси и приемаме реалността – днес в РСМ има българи и България се грижи за техните права. Нито повече, нито по-малко. Това започва с вписването им в Уставот.
  • Македония щяла да поиска вписване на македонци във българската Конституция – това, какво биха поискали от Скопие, няма никакво значение – те зависят от София за влизане в ЕС, а не обратното. Техните опити да фабрикуват партийки и югославски малцинства датират още от 1945-та година, когато предателите от БКП с Гошо Тарабата Димитров начело измислиха “македонски” етнос по модела на Коминтерна и започнаха да подготвят предаване на Пиринска Македония на Югославия. Всички опити на Скопие да се опира и да черпи морални аргументи от времената на Тито и Димитров трябва жестоко да бъдат наказвани по политически и дипломатически начин. България не признава никакви измислени нации, а иска вписване на своя народ в Уставот на съседната държава. В този спор България е силната страна и правото на ЕС е на наша страна (както и международното право) и нямаме нито нужда, нито причина да отстъпваме.

България няма нужда от одобрението на Скопие за нищо и натискът от страна на други страни от ЕС и САЩ трябва да получи адекватен отговор. А адекватният отговор е, че всичко е в ръцете на скопската влада.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.