Информационната война и заплахи не идват само от Русия.

Докато в Украйна тече пълномащабна война с всички последици от това, Европа и в частност България са подложени на небивал натиск от страна на руската държавна пропаганда по всички възможни канали – медийни, обществени, социални мрежи и прочее. Има и един друг наратив обаче, който следва да се отбележи. Всичко започна с началото на бежанската вълна, когато премиерът Петков каза, че България и ЕС ще приемат бежанци от Украйна, защото те са наши братя и като цяло са ясни като профил. Тук той направи една препратка към бежанците от Близкия Изток и Африка, които за разлика от украинците са основно млади мъже, а от тях някои станаха и терористи в Европа. Украинците изпращат жените и децата си в чужбина и се връщат да се бият за свободата и независимостта си. В бежанския поток от Африка и Азия преобладават млади и здрави мъже, които често се опитват да минат за деца. Друг път ще коментираме и този феномен.

Изявлението на премиера Петков беше подето от Ал Джазира и други арабски източници, които веднаха опитаха да наложат своя добре известен наратив – Европа е расистка, не желае нашите имигранти, там са нацисти и т.н. Оставям настрана факта каква телевизия е Ал-Джазира (арабския вариант на Спутник и Раша Тудей) и кой я финансира, но въпросът към всички тези държави от Залива е – защо вие на приемате и настанявате единоверците си при вас? За расизма дори няма да говоря – в Емиратите (ОАЕ) съм въждал обяви за работа и квартира, в които изрично е указана националността, за която са, или от която са търсещите работа и подслон. Арабите по навик наричат и израелците нацисти, без да се замислят особено. Въобще, преди арабският свят да морализаторства, трябва да постигне поне минимални стандарти в цивилизационно отношение.

По-дразнещо е и отношението на някои западни медии и кръгове от псевдо-либерали, които особено силно натякват разликата в отношението на Полша към пристигащите от Украйна бежанци и мигранти, за разлика от стоварените в Беларус преди месеци докарани със самолети иракчани, иранци и други “туристи”. Казвам “туристи”, защото тези хора платиха по над 10 хиляди долара на беларуската държава-трафикант, за да отидат до телените мрежи и да се изкарат жертви. В социалните мрежи имаше вопли от техни близки и други, които наричаха Европа расистка, защото не е отворила границите си за всички тези пришълци. В днешния момент това е една слабост на западно-европейците, които изключително лесно се поддават на манипуалция от руската пропаганда, използваща за целта и методи и средства от нацизма. Много е вероятно руснаците да вкарат сега азиатски мигранти в Украйна и да ги насочат към полската, словашката и румънската граници, както и да вкарат и собствени диверсанти (чеченци и други), които след това да извършат терористични актове, които да припишат на украинците (бандеровци и прочее). Всичко това е добре известно и трябва да се има в предвид, когато се критикува Полша или Източна Европа за прилагане на мерки, които са въпрос на здрав разум. Положението тепърва ще иска усилия, а виждаме, че голяма част от близкоизточните сатрапии в момента ефективно подкрепят режима на Путин, в т.ч. като държат и високи цените на нефта.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.