На днешния ден преди 90 години

е свалено правителството на Александър Стамболийски. Това е правителство на БЗНС, които два месеца преди това са спечелили над 200 места в парламента и чувството им за власт е неограничено.

Създаденият месеци преди това Военен съюз спасява България от едно бъдеще, което изглежда доста мрачно – някаква селско-оранжева диктатура, която бие опозицията, унижава “гражданята”, интелигенцията и военните и е решила да върне България в средните векове. Единствено решителната намеса на проф. Ал. Цанков, който като политически лидер поема отговорността за извършения преврат и представя на цар Борис Трети ултиматума за съставяне на ново праввителство, предотвратява това. Зверското убийство на Стамболийски от чета на ВМРО може да се причисли към графата лично отмъщение, с каквито е пълен българския политически живот. Ползата от този преврат е безспорна, като се има предвид тресавището, в което е затънала политическата система тогава.

Днес, 90 години по-късно, политическия и парламентарен живот изглежда блокирал по същия начин, по-който е блокирал през май 1923г. Никакви смислени идеи не намират своя път към хора, които са обзети от комунистически реваншизъм и желание за плячкосване. Парламентарния кворум отразява желанията на не повече от 20% от хората в страната, при това с убеденост може да твърдим – най-необразованите и неинтелигентни 20% от “матр’яла”. Проблемът е, че не се вижда нищо подобно на проф. Цанков и Военния съюз – явно безвремието ще продължи да битува.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , . Bookmark the permalink.