Ще му се размине ли на Путин?

По всичко изглежда, че в Европа лидерството е в дефицит. Докато една държава като Украйна е наказвана заради европейските си стремежи от една анти-цивилизационна сила като Путинова Русия, в Берлин, Париж, Лондон и Рим смятат колко точно биха загубили от нарушените си бизнес връзки с олигарсите на Кремъл.

Докато в Киев горчиво съжаляват, че повярваха на обещанията на Москва и се отказаха от ядрения си арсенал, в замяна на гаранции за суверенитета и териториалната си цялост, за цяла Източна Европа става безпощадно ясно, че максимата на Бисмарк от 19 век – договорите с Русия не струват дори мастилото, с което са изписани, се потвърждава и през 21 век. Затова е крайно време Източна Европа да заеме своят активна роля в ЕС и да попречи на “охранените котки” от Запада да сключат сепаративно споразумение с Путин – защото Оланд и Камерън са склонни да го направят, да не говорим за държави като Испания и Италия, които са хронично слаби. Полша, Румъния, Литва, Латвия, Естония, България, Унгария, Словакия и Чехия трябва да формират силна група, която да поддържа членството на Грузия, Украйна и Молдова в НАТО и ЕС, а когато това поискат – Армения, Азербайджан и Беларус. Русия трябва да бъде изолирана от Европа и отсега нататък ЕС да работи с Кремъл само от позицията на Realpolitik – никакви договорки и отстъпки без ясна полза за Европа, никакво приемане на руски искания по какъвто и да е повод, визов режим и търговски ограничения за широк кръг руски граждани и ако това не вразуми Лубянската Престъпна Групировка – подкрепа за сепаратизма в самата Русия.

За България стои въпросът час по-скоро да спре всички руски проекти на територията си, да преразгледа статута на пребиваващите тук руснаци и да експулсира поне 50% от списъчния състав на руското посолство. Армията следва в кратки срокове да се превъоръжи със западни образци оръжие поради очевидна причина – не може да купуваш оръжие от врага си. България, заедно с Румъния и Хърватска, трябва да положат усилия да прекъснат връзките на Белград с Москва и да обяснят на сърбите, че стремежа им към ЕС включва ясна позиция за Украйна и против Русия. В противен случай трудно биха постигнали разширение. Усилията на Гърция да заеме по-меки позиции следва да бъдат изобличени като анти-европейски и про-путински, както и да се осветлят връзките на Атина и Кремъл и тайните им съглашения.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , . Bookmark the permalink.