Защо Сертов няма да бъде намерен

Тук искам да опиша една случка, която ми се случи на мен и след която съм напълно убеден, че с камери или без МВР трудно ще намери истината за изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.

Преди около година получих обаждане от кварталния полицейски инспектор, че моя кола била заснета с превишена скорост и да бъда така добър да отида и да си видя електронния фиш и снимка на нарушението. На място ми беше дадена разпечатка, на която бяха написани номерата на моята кола, скоростта и, максимално разрешената скорост и мястото на нарушението. Всичко изглеждаше прекрасно, с два незначителни факта:

– колата, за която имаше електронен фиш е открадната през 2006г. През 2013г. са засекли подобен номер, но това явно не е било сверено с база данни по никакъв начин. Модерните системи за видеонаблюдение имат и софтуер, който автоматично сверява заснетите номера и лица с бази данни за издирвани такива. Явно такъв софтуер в МВР няма.

– моята кола беше с рег. номер СА 1234 АА (примерно), а заснетата с превишение беше с рег. номер ВТ 1234 АА – някой не беше видял разликата в първите две букви. Моята кола беше Тойота Корола, а заснетата кола нарушител беше Мицубиши Лансър – още нещо, убягнало на зорките служители на реда.

Случката ме разсмя и ядоса – разсмя ме, защото най-абсурдния милиционерски виц се материализира пред мен, а ме ядоса, защото загубих 2 часа от работния си ден, за да се занимавам с глупости. Писах писмено обяснение-становище-жалба, в което описах горните факти и то замина в посока МВР. Поисках да задържа фиша, като доказателство, но чувството за самосъхранение на полицая сработи и той отказа да ми го даде.

Тогава министър беше бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Днес министър е Веселин Вучков, а един друг бивш шеф на ДАНС изчезна. Междувременно настоящия шеф на ДАНС обядва с оперативно интересни лица, които пък по странен начин са свързани с един злополучно избран шеф на ДАНС, който преседя на този пост само  два дни. Наблюдаваме неадекватни изказвания на бивш служител на ДАНС с оперативно име Зетя, понастоящем главен секретар на МВР. Петко Сертов е в същия абсурден милиционерски виц – в ничията земя между България и Гърция, пазарува в отдавна закрити безмитни магазини и разиграва театрални етюди пред камери, които трябва все пак да го видят. Щирлиц, как меня чуваеш?*

*нарочно съм използвал лош българо-руски

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.