Войната загрубя

Информационната война, която Русия води необявено срещу България, ескалира паралелно с ескалацията на насилието от руските терористи в Украйна. Войната се води през всички комуникационни канали и парите за това, които изсипва руските ферми за тролове, явно са големи. Най-скъпия трол, лидерът на АТАКА Сидеров, артикулира тезата за НАТО-вска база в Шабла, в която ще има ядрено и химическо оръжие, което да се ползва срещу Крим и Русия. Встрани от очевидното си малоумие, тази теза беше подхваната паралелно и от руски медии, които отдавна действат като рупор на Кремъл, а второстепенни руски чиновници и политици заплашиха и с военен отговор от Русия, ако се наложело.

На първо място следва да припомним на заинтересованите – България е член на НАТО и всички военни бази и съоръжения на българската армия са такива на НАТО. Команден център на Пакта в Шабла (и другаде в Източна Европа) е всъщност дълго отлаган ангажимент на съюзниците към страните от бившия соц. лагер, към които досега не се взимаха адекватни мерки за защита, за да не се “дразни” Русия. Мнението е на бившия министър на отбраната Бойко Ноев, изразено в Референдум по БНТ. Това поведение на НАТО всъщност окуражи Путин и липсата на твърд отговор след нападението срещу Грузия доведе до логичната война срещу Украйна и окупация на Крим – Майданът и падането на Янукович бяха само формален повод за тази дълго планирана агресия.

Изказаната под форма на загриженост заплаха, че България се превръща в цел за Русия като приема команден център на НАТО е вярна и без това условие – България е цел на руска враждебна пропаганда, враждебни икономически действия и потенциална цел за окупация откакто Путин реши, че “Россия встаеть с колен”. Реториката на Кремъл, която определя управляващите в друга суверенна страна като марионетки на Запада (в частност САЩ) и се изживява като говорител на народа на тази страна е добре позната – още от окупациите на Унгария, Чехословакия, Афганистан, Ичкерия и Грузия. И в момента Путин нарича украинската армия “легион на НАТО” която не служела на народа си. Явно руските военни в ролята на терористи служат отлично на украинците – просто като ги избиват.

За България урокът се повтаря – на 06.09.1944 по подобен начин СССР (с който Путин се гордее) нахлу в България и я окупира – до този момент София, макар и съюзник на Германия, отклонява всички искания да прати войски на Източния фронт, като се позовава на националния си интерес – нещо което Хитлер явно зачита, след като български войник не заминава срещу “Красная Армия”. Нека припомним, че над 1.5 млн. руснаци се бият в редовете на Вермахта срещу сталинските пълчища – явно са знаели какво зло идва. България в целия период 1941-44г. поддържа на територията си шпионска централа под формата на посолство на СССР. Всичко това не помага и през 1944г. година армията на Сталин “освобождава” българите от законното им правителство, изпраща българската армия да се бие срещу немците (въпреки липсата на национален интерес от този ход) и въпреки, че загиват близо 40 хиляди български войници и офицери, България не е призната за страна от анти-фашистката коалиция. По време на тригодишната руска окупация още над 50 хиляди българи са избити без съд или със скалъпените процеси и указания от Москва за т.нар. “народен съд”.

Едва ли Русия би се поколебала отново да окупира или да нанесе ракетен удар срещу България, дори и тук да няма нито един войник от САЩ – всичко друго са празни приказки и пропаганда, която надига глава и чийто вой е все по-яростен със затягането на санкциите. България няма друг избор, освен да поддържа съюзниците си твърдо срещу заплахите – били те Ислямска държава или Русия. Нито една война не се печели с отстъпление и не е сега момента да се преговаря с агресора.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.