Стратегията на Путин срещу ЕС – Антанта 2.0

Дори и за най-големия наивник стана ясно, че целта на Путин в Украйна не е Донбас, не е и самата Украйна – целта е разбиването на НАТО и ЕС. Путин сам назовава своите врагове – Западът, който колонизира всичко и е превърнал украинската армия в свой легион. Това е реториката на Кремъл и то не от вчера – с подобни думи Путин се обърна към аудиторията си в Мюнхен през 2007-ма, после и след нападението срещу Грузия и ре-окупацията на Абхазия и Южна Осетия.

След окупацията на Крим и войната в Източна Украйна, заради която на Москва бяха наложени санкции, за Путин става ясно, че няма много време и то работи срещу него – кръвта на руската икономика изтича и това го подтиква към по-остри действия и предизвикателства към основния причинител на бедите му – САЩ и водените от тях коалиции НАТО и ЕС. Така, както си го представят в Кремъл.

Енергийната битка е много важна част от стратегията на Кремъл да раздели ЕС от САЩ и после ЕС на Западна и Източна Европа. Хибридната война и информационната пропаганда, водена активно и срещу България има за цел да разколебае увереността на новите членове на НАТО и ЕС, че ще бъдат защитени срещу агресия от Русия. В пропагандата на местната агентура Москва се представя като поредния освободител от лошият Запад, който е окупирал и експлоатира неизброимите природни блага на Източна Европа и България в частност. Ако тази теория ви се струва глупава – да, такава е, но вярващите в подобни глупости в България надхвърлят един милион души. В тази пропаганда газът и злополучният газопровод Южен поток имат своето място – с тях, според Русия и местните и рупори, България печели много милиарди долари (за рубли никой никога не говори, дори руснаците) а без тях – става суровинно зависима от своя враг (според Кремъл) Турция.

С това стратегията на Москва в тази война става видима – да изправи Турция, която не подкрепя санкциите на САЩ и Запада, срещу нейните съюзници от НАТО и ЕС (към който Турция се стреми) и то в ключов за Русия регион – Черно море. Руснаците с тревога наблюдават укрепването на военната мощ на НАТО в Черно море и цялата им пропагандна машина предава този страх. Последните заигравания на Москва с Атина наливат още вода в мелницата на московската агентура – Гърция си прави каквото си иска, въпреки, че е в НАТО и ЕС, защитават интересите си. Проектът “Турски поток” е още в морето, но гърците и руснаците не са казали, как той ще се съобрази с Третия енергиен пакет на ЕС. Няма начин тръбата да влезе от Турция в ЕС, без да има споразумение между Москва и Брюксел за пречките, които и попречиха да излезе директно на брега на Паша дере до Варна. Т.е. казано накратко – ще отстъпи или Москва, или Брюксел, тук Гърция не играе. Който и да отстъпи, България има своя силен коз и пред двете страни – тя следва правилата на Брюксел в преговорите с Москва, ако Брюксел отстъпи, то пречките пред Южен поток отпадат. Ако Москва отстъпи – те пак отпадат. Няма никакъв аргумент този газопровод да заобикаля България, освен целта на Русия да смаже това малко и засега непокорно звено в стратегията си за проникване на Балканите – точно както е направила преди малко повече от сто години, в навечерието на Балканската и Първата световна война. Тогава в ролята на газопровода е била Македония, разделена на “спорна” и “безспорна” зони. Между двете световни войни срещу България действа един съюз, наречен “Малка Антанта”, който включва пак Гърция и Югославия и има за цел да изолира София като естествен център на Балканите. В момента Кремъл се опитва да подсили остта Атина-Белград-Будапеща и да вкара в нея и Скопие, а България да бъде изолирана и откъсната от ЕС – териториално и психологически. Това е нещо, срещу което София трябва да се бори с всички средства.

– следва да се покаже на Белград, че участие в подобни “завери” значимо намалява шансовете им да станат член на ЕС. Следва да им се подскаже и, че Сърбия ще стане член на ЕС след Македония. Това следва да е знак към Гърция, най-големия адвокат на Белград за ЕС, да намали обструкциите в посока непризнаване на името на Македония. Името на БЮРМ е най-малкия проблем за ЕС и ролята на Атина тук е деструктивна и анти-европейска. Проблем е набиращия авторитаризъм режим на Груевски в Скопие, който явно е загледан в античния си пъп, докато готви аншлус със Сърбия, и за който Гърция е удобния враг. Остта Атина-Белград следва да бъде разбита, защото това е антиевропейски проект и Брюксел трябва да застане зад България в това. Македония в ЕС ще е положителна стъпка и за лишаване на гърците от илюзиите им, че могат да търгуват с влияние в полза на Русия, докато искат пари от Берлин и Брюксел. Сърбия има един изход – да последва Войводина към Европа, или да загуби и нея. В подобен сценарий една тръба, идваща от Турция и вървяща по околовръстното на Балканите има деструктивна роля и просто не трябва да се допуска. Просто защото е равнозначна на “зелени човечета” във Варна и Бургас, и турско-сини човечета в Пловдив и Хасково.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.