Зареждайте в Македония

Парадоксално, или закономерно, но горивата в Македония са с около 50 стотинки на литър по-евтини от тези в България. През пролетта литър дизел беше 58 денара (31 денара е лев), а в момента е 50 денара – 1.60 лева по курса. Газта е 25 денара. Това всъщност са нормалните цени за горивата, ако в България пазарът не беше изкривен от присъствието на руската Лукойл. Публична тайна е факта, че тази компания не плаща данък печалба в България (защото не декларира такава), а Агенция Митници от доста време насам има проблеми с поставянето на измервателни уреди на нефтеното пристанище Росенец. Всичко това едва ли се случва без политически протекции и резултатът е видим – най-високи цени на горива (като се извадят ДДС и акцизи) в целия ЕС. В добавка тези горива са и най-некачествени – с дизел от българска бензоностанция изминавам малко над 900 километра, с гръцки или румънски дизел – 1050-1100 километра. Държавата явно закриля монополистите и ощетява гражданите – следователно лоялността и плащането на данъци към подобна държава едва ли трябва да е приоритет, както съм писал и в текста за Булгартабак и контрабандата.

Изходът е лесен – нека накажем тия хора, като ги ударим в оборотите. Ако 10 хиляди коли от област София, Перник и Благоевград заредят поне веднъж месечно в Македония (от София най-близката македонска бензиностанция е на 110 километра, от Перник – 80, от Благоевград – 30), това значи, че всеки от тях си е направил екскурзия, при която е спестил между 25 и 30 лева (при 50 стотинки разлика за резервоар от 50-60 литра). Ако човек желае, може да направи цял уикенд в Скопие, което е отдалечено от София на 240 километра, или пък да яде скара в Крива Паланка или Делчево и да се върне същия ден – избори много. В добавка към качественото месо и скара, има едни кашкавали и сирена със надпис МЕШАН (смесен), които миришат като и имат вкус на истински продукт. Не зная защо, но в Македония и Сърбия яденето е по-качествено и добро на вкус от това в България – едва ли ЕС е виновен за това или слабите регулатори, за които съм писал другаде.

Да се върнем на горивата – ако 10 хиляди коли на месец заредят гориво за грубо по 100 лева в Македония, това е спад от един милион лева в приходите на бензиностанциите в три области, които вероятно ще го усетят. Ако колите са 50 хиляди, или 100 хиляди – тогава спадът ще е пет или десет милиона лева – това може да е и повод държавата да се замисли.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.